Kaksipyöräinen vallankumous

Nykyisin harvoin tehdään keksintöjä, joiden uutuusarvon myös kadunmies tajuaisi. Yhdysvaltalainen keksijä Dean Kamen on kuitenkin onnistunut kehittämään kulkupelin, joka ensi näkemältä näyttää mahdottomalta. Mieleen tulevat vuosikymmenten takaiset tieteiskuvitelmat tulevaisuuden liikkumisesta. Kaikki kunnia ei kuulu yksin herra Kamenille, laitetta on työstänyt pari sataa insinööriä kymmenen vuoden ajan. Siihen nähden on pieni ihme, miten hyvin salaisuus on säilynyt paljastumatta.

"Maailman ensimmäinen dynaamisesti itsensä tasapainossa pitävä ihmisen kuljetin" on kaksipyöräinen kulkupeli, jonka tasapainosta huolehtii viidellä sensorilla varustettu tietokone. Pyörät ovat vierekkäin ja ajaja seisoo niiden välissä. Leveyttä kulkupelillä on ajajan hartianleveyden verran. Tämä on oleellista, koska laitteesta on tarkoitus tulla uusi tapa liikkua kaupungin vilinässä.

Autoista täyttyvät kaupunkien kadut ovat ongelma, johon on etsitty monenlaista ratkaisua. Kamenin visiossa autot korvataan tällä astinlaudalla. Tilaa se vie paljon vähemmän kuin auto ja matkustajamääräkin on sama kuin useimmissa autoissa, jotka ruuhkissa matelevat.
Pyörä jää pystyyn

Teksti: ©Reino Laukkanen
Kuvat: Segway
www.studiolumi.com
Kulkuneuvoja-sivulle
Miten tällä sitten liikutaan? Laitteen tekee ainutkertaiseksi sen kyky pysyä tasapainossa itsestään. Kun olet astunut laitteeseen, syötät koodatun avaimen kädensijassa olevaan reikään. Tämän jälkeen nojaat eteenpäin ja laite lähtee etenemään. Anturit mittaavat kulkupelin tasapainotilaa sata kertaa sekunnissa ja tietokone korjaa sähkömoottorien avulla laitteen kulmaa vaakatasoon nähden. Laite pysähtyy kun sitä nojataan taaksepäin ja pitempiaikaisempi nojaaminen saa sen kulkemaan taaksepäin. Kääntymään laitteen saa kääntämällä vasemman puoleista kahvaa. Kääntösäde on tarvittaessa jopa nolla, koska toinen pyörä pyörii tällöin eteenpäin ja toinen saman verran taaksepäin. Laitteen paino on 36 kiloa ja huippunopeutta kertyy 20 km/h. Yhdellä latauksella pitäisi päästä kulkemaan 27 kilometriä.

Laitteen merkki ja malli on Segway Human Transporter, muita nimiä ovat Ginger ja "IT". Suomen, eikä varmaan monen muunkaan maan lakikirja ei taida tuntea tällaista laitetta. Miksi sitä kutsuttaisiin. Ajoneuvo se ei liene. Ei myöskään polkupyörä, ei edes moottoroitu polkupyörä eli mopo. Sen avulla ei tarvitse kävellä mutta silti sillä liikutaan paikasta toiseen. Saman toteutti aikoinaan muuan toinen keksintö, James Bond -elokuvasta Thunderball tuttu väline, mutta se liikkui ilmassa lentäen.

Laitteen ympärillä on ollut mediakohua jo kohta vuoden verran. Varsinainen julkistus tehtiin viime joulukuun alussa. Segway on herättänyt innostusta ja tyrmistystä tiede- ja liikemiespiireissä. Steve Jobs, Applen kehittäjä, sanoo sen olevan yhtä suuri juttu kuin henkilökohtainen tietokone. 3Comin perustaja Bob Metcalfe kertoi sen olevan suurempi mullistus kuin Internet ja yhtä suuri kuin mitä kylmäfuusio olisi voinut olla. Johtava riskisijoittaja, John Doerr, Netscapen, Amazon.comin ym:n rahoittaja on sijoittanut siihen 38 miljoonaa dollaria.

Joidenkin mielestä kyseessä on hukkaan heitettyä keksimistä. Syynä on laitteen perusidea eli kävelemisen poistaminen ihmisen elämästä. Eräällä tapaa Segway täydellistäisi amerikkalaisen elämäntavan. Autolla liikuttaisiin pitemmät matkat, mutta lyhyemmillä etäisyyksillä voitaisiin käyttää Segwaytä. Amerikkalaiset ovat maailman lihavinta kansaa ja sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisiä. Tällainen moottoroitu ja tasapainoitettu liikkumisväline vähentäisi entisestään terveydelle välttämätöntä liikuntaa.

Kuukausi Segway Human Transporter -välineen julkistamisen jälkeen japanilainen emeritus-professori Kazuo Yamafuji kertoi kehittäneensä samanlaisen laitteen 15 vuotta sitten. Laitetta ei koskaan kehitelty kaupalliseksi versioksi asti vaan siitä tehtiin prototyyppi, jonka toimintaperiaate on samanlainen kuin Dean Kamenin kaksipyöräisen. Tiiviisti asutettu Japani olisi Segwaylle hyvää markkina-aluetta, ovathan japanilaiset kaiken lisäksi hyvin innostuneita uusista teknisistä innovaatioista. Professori Yamafujin patentti voi kuitenkin muodostaa ratkaisevan esteen tälle markkinavaltaukselle.
Segway-ihmiskuljetinta on tarkoitus aikanaan valmistaa kolmena versiona. I-sarja optimoi matkan pituuden ja nopeuden maaston muodoista riippuen. E-sarja on suunniteltu yritysten käyttöön. Se kuljettaa kuormaa liki 40 kilon verran ajajan lisäksi (ajajan painoa ei ole tässä yhteydessä ilmoitettu). P-sarjan kerrotaan olevan tarkoitettu tiheästi asutuille alueille, niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Se on keskimääräistä hartian leveyttä kapeampi ja pituutta ei pitäisi olla enempää kuin isoissa kengissä.

Keksinnöillä on yleensä pitkä tie ennen tavallisille kuluttajille, "loppukäyttäjille", päätymistään. Tällä hetkellä laitetta pääsevät käyttämään muutaman suuren yrityksen työntekijät. U.S. Postal Service, General Electric, the National Parks Service, Amazon.com sekä Atlantan kaupunki ovat tilanneet itselleen vahvistettuja malleja 8000 dollarin kappalehintaan. Vuoden päästä on luvattu markkinoilla olevan saatavilla kuluttajaversio n. 3000 dollarin hintaan.
Kolme versiota


Kuka on Dean Kamen?

Dean Kamen opiskeli kolmatta vuottaan Worcester Polytecnic Institute -oppilaitoksessa, kun hän keksi ja kehitti maailman ensimmäisen kannettavan infuusiopumpun, jolla potilas voi itse hoitaa lääkkeiden annostuksen. Tästä on ollut apua erityisesti sokeritautisille, jotka voivat hoitaa insuliinin annostuksensa itse, ilman että heidän täytyisi käydä ja oleskella hoitolaitoksissa.

Vuonna 1976 Kamen perusti ensimmäisen yrityksensä 25-vuotiaana. 31-vuotiaana hän myi sen ja multimiljonäärinä oli taloudellisesti riippumaton. Saamillaan varoilla hän hankki helikopterin ja saaren Connecticutin rannikolta, jolle perusti oman valtakuntansa. Sitä hän kutsuu ainoaksi sataprosenttisesti tieteellisen lukutaidon omaavaksi yhteisöksi. Saarella on oma lippu, kansallishymni, yhden laivan laivasto ja valuutta. Hän ei pidä lomia vaan uurastaa ideoittensa parissa. Taloudelliset voittonsa hän sijoittaa uusiin projekteihin, joista useimpia voi luonnehtia mahdottoman tekemisenä mahdolliseksi. Suurimman osan omaisuudestaan hän on hankkinut kehittämällä laitteita, joita hänen mukaansa pitäisi olla olemassa, ilman edeltä käyviä markkinatutkimuksia.

Merkkipaalu Kamenin tähänastisella uralla on "Vuoden lääketieteellinen tuote" -palkinto, jonka hän sai kehittämästään puhelinluettelon kokoisesta munuaisdialyysi-koneesta vuonna 1993. Siihen asti vastaavat laitteet olivat olleet vähintään astianpesukoneen kokoisia. Tiedot hänen patenttiensa määrästä vaihtelevat. Suurin arvio on 150, mikä lienee tällä hetkellä jo ylitetty.

Suurta huomiota herätti hänen kuusipyöräinen rullatuolinsa, jolla voi kiivetä ylös portaita ja joka voi nousta ylös kahden pyörän varassa pysyen tasapainossa samalla tavoin kuin artikkelin aiheena oleva skootterikin. Kaiken lisäksi sillä voi liikkua myös hiekassa.
Patenttihakemuksesta
Pyörätuolin patenttihakemus sisälsi monta erilaista ratkaisua ongelmaan. Tässä yksi niistä.

Yksi hänen yrityksensä tämän hetken projekteista on kehittää edelleen vanhaa 1800-luvun alun keksintöä, Stirling-moottoria. Sitä voisi kehitysmaissa käyttää edullisena, kannettavana koneena, jota käytettäisiin voimanlähteenä ja veden puhdistajana. Saastuneesta vedestä tehtäisiin ultraviolettilaserin avulla juotavaa vettä.

Koulunsa keskeyttänyt Kamen haluaa kannustaa nuorisoa luonnontieteitten pariin. Hän on perustanut oppimiskeskuksen, Science Enrichment Encounters ("SEE"), jossa vuosittain vierailee 40 000 lasta sekä US FIRST ("For the Inspiration and Recognition of Science and Technology") -järjestön, jonka vuosittaisesta lukiolaisten kilpailusta on tullut legendaarinen. Idea FIRSTistä tuli, kun Kamen sai kuulla etteivät teini-ikäiset amerikkalaiset pysty nimeämään yhtään elävää tiedemiestä.

Kulttuurimme juhlii yhtä asiaa: urheilusankareita, hän sanoo. –Teini-ikäiset ajattelevat tekevänsä miljoonia NBA-tähtinä, vaikka se ei ole realistista edes yhdelle prosentille heistä. Tiedemieheksi tai insinööriksi ryhtyminen sen sijaan on, Kamen sanoo.
Teksti: ©Reino Laukkanen
Kuvat: Segway
www.studiolumi.com
Kulkuneuvoja-sivulle

TAKAISIN ALKUUN